Ansvarlige budgetter

Man høster som man sår - ansvarlig budgetlægning og økonomistyring er en forudsætning for genopretningen af Randers Kommunes økonomi.

Det er aldeles uacceptabelt, at de sidste 7 budgetter, som er vedtaget for Randers Kommune, ikke overholder kommunens egne økonomiske styringsmål!

7 på stribe 

Budget 2025-2028, som byrådsflertallet besluttede i oktober 2024, var det 7. budget på stribe, som ikke overholder de økonomiske styringsmål, som byrådet selv har besluttet for Randers Kommune. 

Østbroen har eksponeret denne umådeligt dårlige vane ved at gøre rede for problematikken og sætte dette på byrådets dagsorden. Dette blev gjort med et beslutningsforslag, som oprindeligt blev fremsat til byrådsmødet d. 24/4-23, men endte med at blive udsat af flere omgange og derfor først behandlet som punkt 287 på byrådsmødet d. 28/8-23. Vores indlæg kan ses i videoen nedenfor.

Beslutningsforslaget gik ud på, at byrådet skulle vedtage en hensigtserklæring om, at man i forbindelse med fremtidige budgetter ville overholde de økonomiske styringsmål, som byrådet selv har vedtaget. Forslaget blev nedstemt med stemmerne 28-3, hvor Østbroens 3 stemmer var de eneste stemmer for forslaget. 

Kan det undre nogen, at vi har problemer med økonomien i Randers Kommune…?

Udover at sætte sagen i byrådet, lavede Østbroen også læserbrev og en video for at gøre borgerne i Randers Kommune opmærksomme på den meget tvivlsomme budgetlægning i byrådet. Se link til disse nedenfor under afsnittet “Hvad har Østbroen gjort på dette område”

Budgetforligspartiernes Budget 2025-2028

Byrådsflertallet overgik sig selv med vedtagelsen af Budget 2025-2028, hvor man blandt andet:

  • Disponerede over 247 mio kr mere end man havde til rådighed.
  • Indregnede 27 mio kr som ekstraordinært finansieringstilskud fra staten i 2026 – uden at der på nogen måde foreligger et tilsagn fra staten om et sådan tilskud
  • Indregnede lejeindtægter fra Randers FC for ny hybridbane på Randers Stadion for perioden 2029-2035 er medregnet som indtægter i 2027 – det er ialt 3.9 mio kr, der er ude på denne kreative budgetmæssige tidsrejse.
 

Dertil kommer, at der er en række udfordringer, som man så bort fra i Budget 2025-2028:

  • Omkostninger til Nordic Waste skandalen, idet man fortsat antager at forurener kommer til at stå med regningen.
  • Eksisterende gæld på socialområdet på over 180 mio kr
  • Efterslæb på den samlede bygningsvedligeholdelse på over 300 mio kr
  • Efterslæb på vejvedligeholdelse på 125 mio kr
 

Østbroens forslag til Budget 2025-2028

Nogle af de vigtige elementer, som vi havde med i Østbroens forslag til Budget 2025-2028 for Randers Kommune, var:

  • Vi gennemførte ikke de foreslåede besparelser på specialskoler (63,8 mio kr) og almenskoler (85,9 mio. kr)
  • Vi gennemførte ikke de foreslåede nedskæringer af normeringer i daginstitutioner (41,1 mio. kr), og vi lukker ikke Vorup Børne- og Ungdomshus (8,3 mio. kr)
  • Vi foreslaog kraftige besparelser på og omorganisering af Randers Kommunes administration (185,5 mio kr)
  • Vi opretholdte finansiering af Hospice Randers i hele budgetperioden (21,2 mio. kr), afviste takststigninger på klippekort til ældre (6,4 mio. kr), afviste indførsel af ”sov med strømperne på” (2,1 mio. kr), afviste reduktion i klippeport fra 30min/uge til 15 min/uge (12,5 mio. kr) samt afviste en række andre foreslåede besparelser på ældreområdet.
  • Vi løftede Socialområdet med i alt 258,4 mio. kr for at imødegå forventede store stigninger i udgifterne til særligt dyre enkeltsager
  • Vi gennemførte kun 10% besparelser på ungdomsskolerne, i stedet for de 50% som forvaltningen havde lagt op til (32,2 mio. kr)
  • Vi afsatte ekstra midler til anlægspuljerne for veje (20,0 mio. kr) og bygninger (36,5 mio. kr)
  • Vi afsatte 37,0 mio. kr til at gennemføre de foreslåede forbedringer af beredskabet for Randers Kommune
  • Vi foreslog en reduktion i antal af politiske udvalg – fra de nuværende 10+1 udvalg til 5 udvalg, der matcher den overordnede organisation af forvaltningen (8,1 mio. kr).
  • Vi afsatte i et varigt løft 3 mio. kr. årligt til sundhedsplejen, i alt 12 mio. kr, samt undladte at gennemføre en række besparelser, som forvaltningen havde foreslået indenfor sundhedsområdet
  • Vi øgede driftstilskuddet til Randers Idrætshaller / Arena Randers med 16,4 mio. kr, samt afsatte midler til ny hybridbane på Randers Stadion (6,5 mio. kr, men brugerfinansieret over 10 år)
  • Vi afsatte 8,0 mio. kr. til at udvikle Midtby shopping infrastruktur, 3,7 mio. kr. til naturgenopretning og 8,7 mio. kr. til områdefornyelse i landdistrikter
  • Vi overholdt de primære økonomiske styringsmål
  • Vi overholdt det sekundære økonomiske styringsmål om mindst +100 mio kr på den ikke- disponerede kassebeholdning i 2028 (i modsætning til de minus 247 mio kr, der er i det af budgetforligspartierne vedtagne budget)
  • Vi eliminerede opsparingen til Klimabroen og fjernede alle afsatte midler til Flodbyen, herunder deponerede midler til p-hus på Brotoften
 

Økonomiske styringsmål

Økonomistyring er et knastørt, men meget vigtigt emne. Det er vigtigt at have en ordentlig økonomistyring i en kommune – og for at man kan styre effektivt, er det jo vigtigt at vide, hvad man styrer efter. 

Når vi i byrådssalen har fremført kritik af, at man ikke i de vedtagne budgetter overholder de økonomiske styringsmål – så er vi blevet mødt med kommentarer om, at målene er politisk vedtaget, og man derfor blot kan vedtage, hvorvidt man vil overholde dem eller ej i et givet budget. Med en sådan holdning er det jo ikke til meget nytte at have økonomiske styringsmål, og det virker derfor mest som om, at man bruger disse til at pynte sig med lånte fjer og hævde, at man er økonomisk ansvarlige. 

Østbroens holdning er klart, at vi skal have økonomiske styringsmål og at disse skal respekteres ved budgetlægning – alt andet er direkte økonomisk uansvarligt.

Hvad har Østbroen gjort på dette område?

Østbroen har sat denne problemstilling på byrådets dagsorden, og fremhævet den ved mange lejligheder, f.eks. med læserbrev og video lagt ud på nettet.

Østbroen har som de eneste i Randers Byråd fremlagt budgetforslag, der overholder de økonomiske styringsmål.