Børne- og ungeområdet er enormt vigtigt, for det er her vi skaber og former fundamentet for fremtiden.
Vi skal skabe de bedste betingelser for en god start i livet. Derfor skal vi sikre trygge rammer, hvor der er tid til nærvær og omsorg samt nysgerrig leg og læring.
Konkrete tiltag vil naturligvis skulle prioriteres og budgetteres indenfor de økonomiske rammer, som eksisterer for Randers Kommune.
Nedenfor beskrives Østbroens holdninger til børneområdet – vores detaljerede beskrivelse af holdninger til ungeområdet er placeret under vores beskrivelse af skoleområdet.
Kvalificeret pædagogisk faglighed
I Østbroen vil vi arbejde for at:
- Pædagogandel på 65% skal fastholdes som ambition.
- Prioritering af ansættelse af pædagogisk uddannet personale ved nyansættelser (både pædagoger og pædagogiske assistenter).
- Realistisk prioritering af ledelsesopgaven i vores dagtilbud. Vi mener at ledere kan bidrage med 30 procent af deres tid til opfyldelse af minimumsnormeringen (svarende til hvad det var tidligere, og i modsætning til de 85%, som blev besluttet med budget 2025-2028 for Randers Kommune).
- Østbroen vil arbejde for at minimumsnormeringer udmøntes på institutions niveau (i modsætning til lovgivning, der kræver dette på kommune niveau).
- Der er et ønske om at sikre, at institutionsledere har de rette kvalifikationer og kurser for at kunne skabe et attraktivt og effektivt arbejdsmiljø. Ledere skal kunne drive institutioner i topform og sikre et højt fagligt niveau til gavn for både børn og medarbejdere.
- Kvalitet og effektivitet i vikardækning.
Institutioner i nærområder
- Tid er en knap ressource for børnefamilier og derfor skal der være daginstitutioner tilgængelige i nærområdet.
- Institutioner i landdistrikter er en særlig udfordring, men Østbroen vil arbejde for at bevare og støtte institutioner i landdistrikterne, da de er livsvigtige for de små lokalsamfund. En opretholdelse skal dog altid ske uden at gå på kompromis med en fagligt forsvarlig pasning, og skal selvfølgelig kunne forsvares økonomisk – men der skal være større fleksibilitet end for by institutioner.
Gode fysiske rammer
Det er vigtigt med gode fysiske rammer, der giver moderne lege- og læringsmiljøer, der kan understøtte børns alsidige udvikling.
Målet er et godt fysisk og psykisk børnemiljø – med fokus på:
- Støjniveau
- Indeklima
- Plads til både fysisk udfoldelse og stille aktiviteter
- Legeplads og udearealer
- Stuernes indretning og størrelse
- Hygiejneforhold
Udgifter forbundet til de fysiske rammer i institutionerne skal holdes fuldstændigt adskilt fra udgifter til personale og børn. Bygningers drift og vedligeholdelse, udgifter til inventar m.v. skal på
alle parametre adskilles fra omkostninger til normerings og pasningsbudgettet.
Dagpleje
Dagpleje er en populær løsning for nogle familier, med nærhed og omsorg tilbudt i hjemlige omgivelser.
Østbroen mener, at familier fortsat skal have frihed til at vælge dette tilbud i Randers Kommune.
Tidlige forebyggende indsatser
Livschancer grundlægges i de allerførste leveår. De tidlige år i et barns liv er et åbent vindue for læring og udvikling både personligt, socialt og fagligt.
I Østbroen vil vi arbejde for:
- Tidlig afklaring af særlige behov.
- Tildeling af ekstra ressourcer skal ikke afvente endelig udredning hvis der et åbenlyst behov
- At pengene til skal følge det enkelte barn. Der skal skabes et system, hvor pengene følger barnet, så institutioner, der har børn med særlige behov eller diagnoser, får den nødvendige økonomi til at kunne yde den rigtige indsats og give korrekt støtte og pleje.
Hvilke initiativer har Østbroen taget?
På trods af diverse økonomiske udfordringer har Østbroen i vores budget forslag undladt at gennemføre foreslåede besparelser – senest med vores forslag til Budget 2025-2028.