Erhverv

Østbroen ønsker en ny strategi på erhvervsområdet, hvor kommunens erhvervsafdeling ligges sammen med Business Randers i et nyoprettet Erhvervshus.

Ny Erhvervs tilgang

For at Randers Kommune kan blive mere erhvervsvenlig og rykke sig fra bundplaceringerne i erhvervsvenlighedsanalyserne, er det afgørende med en markant nytænkning og ændret tilgang til erhvervsudvikling. 

En ny strategi hvor Kommunens erhvervsafdeling ligges sammen med Business Randers og med etablering i et Erhvervshus under Business Randers, kan styrke samarbejdet mellem kommunen og erhvervslivet. 

Her er nogle af de kerneelementer som vi I Østbroen vil arbejde for, nemlig hvordan vi får et styrket samarbejde og velfungerende erhvervsvenligt miljø og hvordan erhvervshuset kan fungere som katalysator:

Fordele ved Sammenlægning

  1. En samlet indgang for erhvervslivet: Ved at samle alle erhvervsrelaterede funktioner under Business Randers bliver det lettere for virksomhederne at finde relevant støtte og rådgivning.
  2. Effektiv ressourceudnyttelse: Med fælles administration og ledelse kan ressourcer allokeres mere strategisk, og redundans reduceres, hvilket øger effektiviteten.
  3. Stærkere profil udadtil: En samlet enhed vil gøre det muligt for Randers at fremstå mere synligt og konkurrencedygtigt på erhvervsområdet og tiltrække større opmærksomhed fra potentielle investorer og virksomheder.
  4. Bedre koordinering af strategiske indsatser: Den samlede enhed kan fokusere målrettet på at udvikle og gennemføre de strategiske indsatsområder i vækstporteføljen.

Organisatorisk struktur efter sammenlægning

Efter sammenlægningen vil Business Randers fungere som det centrale organ, som driver erhvervsstrategiens implementering. Den nye struktur opretholder den tre-niveaus organisering, men integrerer erhvervsafdelingens funktioner som en del af Vækstpartnerskabets daglige arbejde:

  1. Kommunens Vækstforum: Det øverste advisory board for Business Randers, mødes halvårligt for at fastlægge overordnede mål og evaluere fremdriften.
  2. Business Randers som Vækstpartnerskab: Business Randers overtager ledelsen af den daglige implementering og styring af erhvervsstrategien.
  3. Vækstteamet: Konsulenter i Business Randers, der fokuserer på udvalgte indsatsområder og specifikke projekter. Konsulenterne rekrutteres med henblik på deres ekspertise inden for de prioriterede indsatser og kommunikation.

Nye Indsatsområder og Fokusområder

Med den styrkede enhed kan indsatsporteføljen tilpasses hurtigere og mere præcist efter erhvervslivets behov. Dette vil gøre det muligt at udvikle målrettede programmer for kompetenceudvikling, investeringstiltrækning og vækstvirksomheder. Desuden vil Business Randers fokusere på opbygning af et robust netværk mellem erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og kommunen.

 

Ny erhvervs tilgang og elementer der skal sikre bedre erhvervsservice

  1. Oprettelse af erhvervshuset som samlingspunkt: At samle kræfterne i et erhvervshus skaber en stærk platform for fælles dialog, samarbejde og initiativer. I erhvervshuset kan erhvervsaktører, kommune, cityforeninger og uddannelsesinstitutioner mødes på neutral grund, hvilket vil fremme en åben og resultatorienteret samarbejdskultur. Business Randers kan fungere som en bro mellem kommune og erhvervsliv, hvor samskabelse bliver kernen.
  2. Mere serviceorienteret tilgang fra kommunen: Randers Kommune har brug for en mere servicefokuseret tilgang, der går fra myndigheds- til servicementalitet. Kommunen kan blive mere imødekommende ved at tage udgangspunkt i virksomhedens behov og proaktivt finde løsninger. Målet skal være at spørge: Hvad kan vi gøre for dig? i stedet for at fokusere på begrænsninger. Når myndighedskrav står i vejen, skal løsninger og alternativer udforskes for at imødekomme virksomhedernes behov.
  3. Styrkelse af kommunikation og partnerskaber: En mere erhvervsvenlig kommune kræver tættere og mere gennemsigtig kommunikation mellem virksomheder, kommune og andre aktører. Randers Kommune bør prioritere partnerskaber med uddannelsesinstitutioner for at skabe en pipeline af kvalificeret arbejdskraft og sikre adgang til uddannelse og efteruddannelse i overensstemmelse med erhvervslivets behov.
  4. Fokus på de tre bosætningsparametre: Erhvervsvenlighed går hånd i hånd med bosætning og mobilitet, da virksomheder og arbejdskraft ofte tiltrækkes af de samme faktorer:
    • Kærlighed gør os flytbare: Fokus på, at folk ønsker at bo og arbejde i attraktive miljøer.
    • Jobmuligheder og uddannelse: Et stærkt erhvervshus kan hjælpe med at skabe forbindelser til lokale uddannelsesinstitutioner og fremme jobskabelse.
    • Kommunens service og tilbud: Ved at styrke velfærdsydelser såsom børnepasning, skoler og fritidstilbud kan Randers fremstå som en attraktiv bopælskommune for erhvervslivets ansatte og deres familier.
  5. Tiltrækning og Fastholdelse af Virksomheder: Erhvervshuset kan aktivt støtte fastholdelse af eksisterende virksomheder og tiltrækning af nye ved at tilbyde skræddersyede rådgivningstjenester, økonomiske incitamenter, samt vejledning i innovation og digitalisering. Dette kan gøre Randers til et foretrukket sted for investeringer og virksomhedsudvikling. Ved at tilbyde en “one-stop-shop” for virksomheders behov kan Randers være konkurrencedygtig i forhold til nærliggende kommuner og undgå fraflytning.
  6. Fleksibel og tilpasset infrastruktur: Ved at tilpasse sig virksomheders behov for fleksible arbejdspladser og opgradere infrastrukturen, især digitalt og i forhold til bæredygtighed, kan kommunen skabe et miljø, der matcher moderne virksomheders krav. Randers bør også fokusere på at udvikle netværk og faciliteter, der fremmer innovation og videndeling mellem lokale aktører.
  7. Udvikling af en innovativ erhvervsstrategi med fokus på vækstpotentiale: Randers Kommune / Business Randers og erhvervslivet skal udvikle en erhvervsstrategi, som aktivt understøtter vækstområder og brancher med stort potentiale, herunder grøn teknologi, digitale løsninger og produktion. Kommunen / Business Randers bør løbende analysere erhvervsudvikling og tilpasse strategien til at møde nye muligheder og udfordringer.

 

Konklusion

En transformation mod en erhvervsvenlig kommune kræver ændring i både mentalitet og organisering. Ved at etablere et Erhvervshus under Business Randers, der arbejder tæt sammen med kommunen, erhvervslivet og uddannelsesinstitutioner, kan Randers skabe en bæredygtig platform for vækst. En sådan tilgang vil ikke kun støtte nuværende virksomheder men også tiltrække nye aktører, skabe jobmuligheder og opretholde skattegrundlaget – alt sammen til gavn for kommunens borgere og fremtid.