Miljø

Randers Kommune har allerede mange tiltag rettet mod at forbedre miljøet, hvilket Østbroen som udgangspunkt støtter. Men kommunens tilsynspraksis har været under kraftig beskydning i forbindelse med Nordic Waste skandalen, og der er brug for væsentlige forbedringer på området.

Østbroen ønsker en ambitiøs, men balanceret tilgang, som fuldt ud lever op til alle nødvendige miljøkrav samtidigt med at der også i videst muligt omfang tages hensyn til erhverv og borgere.

Miljøområdet er et stort område med mange facetter, og vi har valgt her at lægge vægt på nogle udvalgte punkter, som mere skal ses som eksempler end en fyldestgørende beskrivelse af vores holdninger til hele miljøområdet. 

Overordnet er det Østbroens klare holdning, at alle tilsyn, som Randers Kommune står for, skal håndteres i overensstemmelse med gældende regler – og med en kvalitetssikring som sikrer, at der systematisk følges op på tingene. Hvor det giver mening, skal Randers Kommune proaktivt sikre transparens om de udførte tilsyn.

Jordforurening

Jordforurening har været i centrum i forbindelse med Nordic Waste skandalen i Ølst, hvor de tilsyn, som Randers Kommune har stået for, har fået hård kritik. 

Håndtering og svindel med forurenet jord var – uafhængigt af situationen i Ølst – et centralt tema i TV-2’s højt profilerede dokumentar Den Sorte Svane. Udsendelsen og efterfølgende pressedækning af lignende sager tydeliggjorde behovet for bedre og skrappere tilsyn med forurenet jord.  

Vandkvalitet

Sikring af vandkvalitet gennem kontrol af udledninger og investeringer i infrastruktur til korrekt håndtering af spildevand er afgørende for at sikre, at udledningen af forurenende stoffer begrænses. 

Kvaliteten og forsyningen af vores drikkevand skal sikres, både på den korte og den lange bane – ligesom vi skal sikre et godt og sundt vandmiljø af hensyn til både mennesker og dyrelivet. 

Randers Kommunes placering ved Gudenåen og Randers Fjord fordrer naturligvis særlig opmærksomhed på vandmiljøet.

Affaldshåndtering

Det er Østbroens opfattelse, at Randers Kommune i forbindelse med affaldssortering bør investere i robotteknologi. Teknologien er allerede taget i brug andre steder, og teknologien vil kun blive bedre år for år. 

Decentraliseret manuel håndtering af affald i de enkelte husstande i stedet for robot understøttet central sortering er ikke fremtiden indenfor affaldshåndtering. Randers Kommunes 46 millioner kroner store investering i nye skraldespande (jf. beslutning taget under punkt 45 på byrådsmødet d. 27. februar 2023) peger efter Østbroens opfattelse ikke ind i fremtiden. 

Grøn erhvervsudvikling og cirkulær økonomi

Tilskyndelse til grøn erhvervsudvikling og cirkulær økonomi er vigtige indsatser, hvor vi fra Randers Kommunes side skal tilstræbe at gøre vores til, at der målrettet og løbende arbejdes med at understøtte erhvervslivets indsatser for forbedringer til gavn for miljø og klima.